AYB Hakkında
AYB nedir?
Avrupa Yatırım Bankası, Avrupa Birliği’nin uzun vadeli kredi bankası olarak 1958 yılında Roma Antlaşması ile kurulmuştur. Bankanın görevi AB üyesi ülkelerin bütünleşmesine, dengeli kalkınmasına ve ekonomik ve sosyal uyumuna katkıda bulunmaktır. AYB sermaye piyasalarından büyük miktarlarda fon toplamakta ve bu fonları AB politika hedefleri doğrultusundaki projeler için uygun koşullarla kullandırmaktadır. AYB, faaliyetlerini AB politikalarındaki gelişmeler doğrultusunda sürekli olarak uyarlamaktadır.
AYB:
• AB içerisinde finansal özerkliğe ve kendi tüzel kişiliğine sahiptir
• Gerek sermaye piyasalarında borçlanırken, gerekse sermaye projelerini finanse ederken katı bankacılık uygulamalarını takip eder ve geniş bir bankacılık topluluğu ile yakın işbirliği halinde faaliyet gösterir.
Hissedarları kimlerdir?
AYB’nin sermayesi AB üyesi olan 27 ülkeye aittir. Fransa, Almanya, İtalya ve Birleşik Krallık %16,2’şer hisseye sahip olup, onları %9’dan biraz fazla hisse ile İspanya izlemektedir.
Ne tür projeleri finanse eder?
Hissedarlar ve AB tarafından belirlenmiş olan ve esasen aşağıdaki sektörleri kapsayan altı finansman önceliği mevcuttur:
1. AB’nin en yoksul bölgelerini kapsayan uyum ve yakınlaştırma
2. küçük ve orta ölçekli işletmeler
3. enerji
4. araştırma, geliştirme ve yenilikçilik
5. altyapı
6. çevrenin korunması
Önemli rakamlar: 2009 yılında AYB
• Toplam finansman operasyonları: 79 milyar Euro (2008 yılındaki 58 milyar €’luk tutarın %37 üzerinde). Dağılımı aşağıdaki gibidir:
•AB ülkeleri: 71 milyar Euro
•Katılım sürecindeki ülkeler: 4,3 milyar Euro
•Komşular ve özel görevler: 3,7 milyar Euro
• 2009 yılında uluslararası piyasalarda tahvil ihracı yoluyla toplanan tutar: 262 işlemle (2008 yılında 247) 79,4 milyar Euro (2008 yılında 59,5 milyar Euro).
KOBİ’lerin kredilendirilmesi
AYB Grubu’nun en önemli operasyonel önceliklerinden biri, Avrupa ekonomisinin motoru durumunda olan küçük ve orta ölçekli işletmelerin (KOBİ’ler) yatırımlarının desteklenmesidir. Kriz patlak vermeden uzun bir süre önce, AYB KOBİ piyasa oyuncuları ile geniş çaplı bir istişare süreci başlatarak, KOBİ’ler için AYB kredileri adlı yeni bir kredi ürünü geliştirme imkânı buldu. Ekim 2008 tarihinden bu yana mevcut olan ve ticari bankalar üzerinden kullandırılan bu yeni krediler, daha fazla Avrupalı KOBİ’ye ulaşılmasına imkân verecek şekilde daha sade, daha esnek ve daha şeffaftır.
2008 ve 2009 yıllarında aracı bankalarla imzalanan toplam 20,8 milyar Euro’luk kredi tutarıyla, AYB 2008-2011 yılları arasındaki dönemde KOBİ’lere 30 milyar Euro’luk kredi verme hedefine ulaşmaya çok yaklaşmıştır. Bu hedef Hükümet ve Devlet Başkanları tarafından Aralık 2008’de benimsenen Avrupa Ekonomik İyileştirme Planı ile belirlenmiştir.
AYB’nin Türkiye’deki faaliyetleri
Avrupa Birliği’nin bankası olan AYB, 40 yılı aşkın bir sürece yayılan faaliyetleri ve tüm kilit sektörlerdeki kamusal ve özel yatırımlarda sunduğu geniş deneyimi ile Türkiye’nin uzun soluklu, güvenilir iş ortağıdır.
AYB, 2009 yılında 2,6 milyar Euro’luk kredi sağlamış olup, bu miktar kriz öncesi dönemdeki yıllık 2 milyar Euro düzeyinin bir hayli üzerindedir. Banka, faaliyetlerini stratejik hedefler olarak belirlenmiş olan üç temel alanda güçlendirmiştir: (i) hem ulusal düzeyde hem de yerel otoritelerin yararına altyapı finansmanı, (ii) çeşitli bankacılık ortakları aracılığı ile açılan krediler yoluyla KOBİ’lerin desteklenmesi ve (iii) doğrudan yabancı yatırımların yanı sıra, özellikle enerji ve yenilenebilir kaynaklar alanlarındaki şirketlerin finansmanı.
2009 yılında Bankanın Türkiye’deki faaliyetleri küçük ve orta ölçekli işletmelerden yana ağırlık kazanmıştır. Banka ülkedeki kriz döneminde cesaretle hareket ederek, KOBİ’lerin finansman zorluklarını hafifletmek amacıyla 1,5 milyar Euro tahsis etmiştir. Bunu mümkün kılan, Bankanın Türk finansal aracıları ile oluşturduğu yakın işbirliği ve sinerjidir.
Başta ulaşım ve enerji olmak üzere ana ekonomik altyapı yatırımlarına yönelik sürekli destek, büyümenin hızlandırılmasını ve insanların yaşam kalitesinin yükseltilmesini hedefleyen AYB’nin kriz dönemindeki bir başka önceliği olmuştur. AYB 2009 yılında Ankara-İstanbul arasındaki ana demiryolu ulaşım koridoru için 293 milyon Euro kullandırmıştır. Bu yeni kredi ile birlikte, AYB’nin büyük önem verilen bu Yüksek Hızlı Demiryolu Hattı projesine sağladığı finansman 850 milyon Euro’ya ulaşmıştır.
Bankanın, ülkenin enerji geliştirme potansiyeli ve ihtiyaçlarına verdiği güçlü desteğin göstergesi olarak enerji projelerine sağladığı finansmanın toplamı 460 milyon Euro’dur. Bu kredi, elektrik dağıtımı, enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji gibi kritik önem taşıyan alt sektörleri hedeflemektedir. Banka, Türkiye’deki bir rüzgâr santrali projesi ile Finance Magazine’in Avrupa Kıyı Rüzgâr Projesi, Deal of the Year (Yılın Anlaşması) ödülüne aday gösterilmiş olmanın ayrıcalığını yaşamaktadır.
AYB ayrıca, kamu sektöründeki araştırmaları finanse etmek amacıyla Yükseköğretim Kurulu’na sağladığı 335 milyon Euro tutarındaki krediyle özellikle AR-GE, eğitim ve öğretim yatırımları başta olmak üzere ülkedeki Bilgi Ekonomisinin güçlenmesine de destek vermektedir.
Gelecek
AYB, mevcut faaliyetlerine ek olarak, 2010 yılında Kamu-Özel Sektör Ortaklık modellerinin gelişmesine hız vermeyi ve KOBİ’ler için AYB fonları ve AB Komisyonu hibelerinin birleşimi ile Türkiye’deki ekonomik bakımdan geri kalmış bölgelere destek vermeyi amaçlamaktadır.
Basın iletişim:
AYB:
Sn. Helen Kavvadia, Kıdemli İletişim Görevlisi
Tel: +30.210 7257336, faks: +30.210 6824520, e-posta: kavvadia@eib.org
http://www.eib.org
AKBANK:
Sn. Ali Kohen, Kurumsal İletişim Müdürü
Tel: +90 212 3855417, faks: +90 212 2697787, e-posta: Ali.Kohen@akbank.com
http://www.akbank.com
HALKBANK:
Sn. Yalçın Kaya, Halkla İlişkiler Daire Başkanı
Tel: +90 312 2894551, faks: +90 312 2894575, e-posta: Yalcin.KAYA@halkbank.com.tr
http://www.halkbank.com.tr