A) TEYDEB SANAYİ AR-GE PROJE DESTEKLERİ
Ülkemiz sanayi kuruluşlarının Ar-Ge’ye daha fazla kaynak ayırmasını özendirmek, sanayi kuruluşlarının kendi arasında ve üniversitelerle daha yakın işbirlikleri ve ortaklıklar sağlamasını teşvik etmek amacıyla TÜBİTAK Yenilik ve Destek Programlığı Başkanlığı (TEYDEB) tarafından aşağıdaki destek programları yürütülmektedir.
• 1501 - Sanayi Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı
• 1503 - Proje Pazarları Destekleme Programı
• 1507 - KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı
• 1508 - Teknoloji ve Yenilik Odaklı Girişimleri Destekleme Programı
• 1509 - Uluslararası Sanayi Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı
1501 Sanayi Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı
1995 yılından beri TÜBİTAK ile Dış Ticaret Müsteşarlığı (DTM) işbirliği içinde yürütülmektedir. Program, firma düzeyinde katma değer yaratan kuruluşların Araştırma-Geliştirme (Ar-Ge) çalışmalarını teşvik etmek ve bu yolla Türk sanayisinin Ar-Ge yeteneğinin yükseltilmesine katkıda bulunmak üzere oluşturulmuştur.Ar-Ge projelerine %60’a kadar hibe desteği verilebilmektedir. Proje başvuruları sadece elektronik ortamda http://eteydeb.tubitak.gov.tr adresindeki çevrimiçi uygulama (Proje Değerlendirme ve İzleme Sistemi - PRODİS) üzerinden yapılmaktadır. Söz konusu adresteki açıklamalar ve bilgilendirmeler doğrultusunda proje başvuruları yapılmalıdır. Posta vb. diğer yollarla başvuru yapılamaz.
Ayrıntılı bilgi için http://www.tubitak.gov.tr/home.do?ot=1&sid=481&pid=478
1503 Proje Pazarları Destekleme Programı
Proje pazarları,
•somut Ar-Ge düşünce ya da proje önerilerine sahip olup, bunları gerçekleştirmek için kendi yetenekleri dışında başka uzmanlık alanlarında katkıya gereksinim duyan,
•proje öneri veya sonuçlarına ilişkin talep varlığını araştıran,
•arz edilen proje işbirliği önerilerine teknolojik veya finansal katkıda bulunmak isteyen,
Üniversite, araştırma ve özel sektör kuruluşlarından temsilcilerin bir araya gelerek aktif katılımları ile projelerini birbirlerine tanıtmaları yoluyla işbirliği olanaklarına ortam oluşturulmasına yönelik düzenlenen ulusal ve/veya uluslar arası etkinliklerdir. Proje pazarlarının tanımı çerçevesindeki proje fikirleri ile ilgili olarak, bilgi ve görüş alışverişinin sağlanmasına ve Ar-Ge projelerine ilişkin teknolojik ve finansal işbirliklerinin oluşturulmasına yönelik üniversite, araştırma ve özel sektör kuruluşlarından temsilcilerin bir araya gelerek aktif katılımlarıyla düzenlenecek ulusal veya uluslararası etkinlik harcamalarının desteklenmesidir.
2010 yılında her bir etkinlik için toplam destek tutarı en fazla 15.000 (on beş bin) TL, söz konusu etkinliğin uluslararası katılımlı olması durumunda toplam destek tutarı en fazla 20.000 (yirmi bin) TL olarak belirlenmiştir. Destek ödemeleri etkinlik öncesi yapılmaktadır.
Etkinliğe ilişkin destek verilen harcama kalemleri nelerdir?
1.Basım ve kırtasiye giderleri: Etkinlik ile ilgili gerekli basım ve kırtasiye giderleri (davetiye, afiş, broşür, kitap, sarf malzemeleri, v.b),
2.Posta ve kurye giderleri: Etkinlik ile ilgili yapılan posta ve kurye giderleri,
3.Ulaşım ve konaklama giderleri: Üniversite ve araştırma kuruluşlarından etkinlik kapsamında proje fikriyle katılacak kişilere ait uçak, tren, otobüs, gemi ile yapılan şehirlerarası ve uluslararası ekonomi sınıfı ulaşım giderleri ile en fazla 100 (yüz) TL’ye kadar günlük konaklama giderleri.
Proje Pazarı etkinliğinde en az bir üniversite ile,
• sanayi odası,
• ticaret odası,
• ticaret ve sanayi odası,
• ihracatçı birliğinden
herhangi biri veya daha fazlasının katılımcı olması zorunlu olup, bu katılımcı kuruluşlardan (üniversite, sanayi odası, ticaret odası, ticaret ve sanayi odası, ihracatçı birliği) herhangi biri TÜBİTAK’a etkinlik için destek başvurusunda bulunabilir. Sosyal bilimler ile İİBF kapsamındaki projeler değerlendirmeye alınmaz. Gidilecek proje etkinliği aşağıdaki tematik alanlarda olmalıdır.
• Bilişim Teknolojileri Grubu (BİLTEG )
• Biyoteknoloji, Tarım, Çevre ve Gıda Teknolojileri Grubu (BİYOTEG)
• Elektrik, Elektronik Teknolojileri Grubu (ELOTEG)
• Makine, İmalat Teknolojileri Grubu (MAKİTEG)
• Malzeme, Metalürji ve Kimya Teknolojileri Grubu (METATEG)
1507 KOBİ AR-GE Başlangıç Programı
Ülkemizde, Ar-Ge faaliyetlerinin önemli bir bölümü büyük ölçekli işletmelerle sınırlı olup, ülke sanayinin %98’ini oluşturan KOBİ’lerin Ar-Ge faaliyetleri istenilen düzeyin altında kalmıştır. Bu da KOBİ’lerin rekabet edebilirliliğini, katma değer içindeki paylarını düşürmektedir. Bu program KOBİ’lerin Ar-Ge ve yenilik projeleri için farklılaştırılmış bir destek programıdır. Bu program kapsamında , yeni bir ürün üretilmesi, mevcut bir ürünün geliştirilmesi, iyileştirilmesi, ürün kalitesi veya standardının yükseltilmesi veya maliyet düşürücü nitelikte yeni tekniklerin, yeni üretim teknolojilerinin geliştirilmesi konularında KOBİ’ler tarafından yürütülen 400.000 YTL bütçe ve 18 ay süre ile sınırlı ilk iki projenin TÜBİTAK tarafından desteklenmektedir.
Projelere program kapsamında sağlanacak desteklerle KOBİ’lerin,
• Teknoloji ve yenilik kapasitelerinin geliştirilerek daha rekabetçi olmaları
• Sistematik proje yapabilme kapasitelerinin yükseltilmesi
• Katma değeri yüksek ürün geliştirebilmeleri
• Kurumsal araştırma teknoloji geliştirme kültürüne sahip olmaları
hedeflenmektedir.
Proje başvuruları sadece elektronik ortamda http://eteydeb.tubitak.gov.tr adresindeki çevrimiçi uygulama (Proje Değerlendirme ve İzleme Sistemi -PRODİS) üzerinden yapılmaktadır. Söz konusu adresteki açıklamalar ve bilgilendirmeler doğrultusunda proje başvuruları yapılmalıdır. Posta vb. diğer yollarla başvuru yapılamaz.
Ayrıntılı bilgi için http://www.tubitak.gov.tr/sid/696/pid/478/cid/2487/index.htm
1508 Teknoloji ve Yenilik Odaklı Girişimleri Destekleme Programı
Ulusal strateji ve eylem planlarında vurgulanan bilgiye dayalı üretimin gerekliliği gerçeğinden hareketle girişimcilik olgusunun teknoloji ve yenilik odaklı firmalara yönelmesini ve lisans, yüksek lisans veya doktora düzeyinde eğitimli kişilerin bilgi ve araştırmalarını ticari ve katma değeri yüksek ürünlere dönüştürebilmelerini teşvik etmek amacıyla oluşturulmuştur.
Bu Destek Programı için 2010 yılı proje çağrısı yapılmayacaktır.
1509 Uluslararası Sanayi Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı
• EUREKA
• EUREKA Küme Projeleri
• EUROSTARS
• Ortak Teknoloji Girişimleri
• CORNET
• MNT-ERA.NET II
ve 1509 Programının Uygulama Esasları’nda belirtilen diğer ilgili uluslararası programlarına sunulan projelerin desteklenmesini amaçlamaktadır. Söz konusu programlara yapılan proje başvurularında öncelikle ilgili programın web sayfasındaki açıklamalar dikkate alınarak, programın gerektirdiği başvuru kuralları ve prosedürleri takip edilmelidir.
Destek programına proje başvuruları sadece elektronik ortamda http://eteydeb.tubitak.gov.tr adresindeki çevrimiçi (online) (Proje Değerlendirme ve İzleme Sistemi -PRODİS) üzerinden yapılabilmektedir. Söz konusu adresteki açıklamalar ve bilgilendirmeler doğrultusunda proje başvuruları yapılmalıdır. Posta vb. diğer yollarla başvuru yapılamaz.
Ayrıntılı bilgi için: http://www.tubitak.gov.tr/sid/698/pid/478/cid/10573/index.htm
B) DİĞER TÜBİTAK DESTEKLERİ
Sanayi ve kamu kuruluşlarına yönelik diğer TÜBİTAK Destekleri hakkında özet bilgileri aşağıda bulabilirsiniz.
1001 Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı
Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programının amacı, yeni bilgiler üretilmesi, bilimsel yorumların yapılması veya teknolojik problemlerin çözümlenmesi için bilimsel esaslara uygun olarak yurtiçinde (KKTC Üniversiteleri ilgili protokol kapsamında 1001 programına başvuru yapabilirler.) yapılan çalışmaları desteklemektir.
2010 2. Dönem proje başvuruları için elektronik başvuru sistemi 21 Temmuz 2010 tarihinde açılmıştır. 2010 2. Dönem proje başvuruları 3 Eylül 2010 saat 18:00’e kadar alınmaya devam edecektir.Başvurular TÜBİTAK Araştırma Destek Programları Başkanlığı’na yapılacaktır. Bu program daha çok üniversiteler ile ilgilidir.
Ayrıntılı bilgi için: http://www.tubitak.gov.tr/sid/367/pid/364/index.htm
1007 Kamu Kurumları Araştırma-Geliştirme Projeleri Destekleme Programı
Tüm kamu kurum ve kuruluşlarının Ar-Ge çalışmalarıyla giderebilecek ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla üniversitelerin, kamu Ar-Ge birimlerinin ve/veya sanayi kuruluşlarının müştereken yürüttüğü projeleri kapsar. Özellikle kamu kurumlarının teknik kapasitelerinin artırılması anlamında AR-GE projeleri desteklenmektedir. Üniversiteler, özel kuruluşlar ya da kamu Ar-Ge birimleri program kapsamında hazırladıkları Ar-Ge içerikli proje önerilerini sunmaktadır. Başvurular TÜBİTAK Araştırma Destek Programları Başkanlığı’na yapılacaktır.
Ayrıntılı bilgi için: http://www.tubitak.gov.tr/home.do?sid=370&pid=364
1008 Patent Teşvik
Patent Teşvik Sisteminin amacı, Türk menşeli ulusal ve uluslar arası patent başvurularının yapılmasını teşvik etmek ve ülkemizdeki patent başvurularının sayısının arttırılmasını sağlamaktır.
İlgili patent ofislerinin herhangi birisine başvuru yaparak, başvuru numarası alan T. C. vatandaşları veya Türkiye sınırları içerisinde faaliyet gösteren, Türk hukukuna göre kurulmuş ve Türk tabiiyetinde olan şirketler Patent Teşvik Sistemi kapsamında öngörülen desteklerden yararlanabilirler. 23.08.2006 tarihinden sonra yapılan patent başvuruları Patent Teşvik Sistemi kapsamında sağlanan desteklerden yaralanabilir. Başvuru için belli bir dönem kısıtlaması yoktur.
Teşvik Başvuru formları ve bu formların ekinde yer alan belgelerin tamamlanarak formun başvuru sahibi tarafından imzalanmasını takiben TÜBİTAK Araştırma Destek Programları Başkanlığı’na (ARDEB) kargo veya posta yolu ile gönderilebilir veya elden teslim edilebilir.
Ulusal patent başvuruları için geri ödemesiz: 3000 TL
Uluslararası/bölgesel patent başvuruları için geri ödemesiz: 3000 TL
Uluslararası/bölgesel patent başvuruları için geri ödemeli: Talep doğrultusunda Jüri tarafından belirlenecektir
Ayrıntılı bilgi için: http://www.tubitak.gov.tr/sid/371/pid/364/cid/9198/index.htm
2221 Konuk Bilim İnsanı Destekleme Programı
•Program kapsamında, Kamu veya Özel sektör Kurum ve Kuruluşlarında, çeşitli alanlarda ihtiyaç duyulan bilim insanı açığının kapatılmasına ve bilim üretimine katkıda bulunmak amacıyla, yurt dışındaki üniversiteler ve/veya araştırma kuruluşlarında çalışmakta olan, bilim adamlarının araştırmalarına katılmak, teknolojik yenilikler getirmek, seminerler ve konferanslar düzenlemek ve dersler vermek üzere Türkiye'ye getirilmesi için destek sağlanmaktadır.
•Destek miktarı: 3000 USD/ay (en fazla)
Yurtdışından konuk bilim insanı davet edecek kamu veya özel sektör kurum/kuruluşlarının ya da davet sahibi Bilim İnsanının, BİDEB’e her yıl ilan edilen süreler içinde başvurmaları gerekir. İlan edilen süreler dışında ve/veya eksik belge ile yapılan başvurular kabul edilmez.
•Üniversitelere konuk edilecek bilim insanının doktora veya eşdeğer bir dereceye, özel sektör veya kamu kurum ve kuruluşlarının davet edeceği araştırmacının doktora derecesine veya en az 5 yıllık bir iş deneyimine sahip olması,
•Konuk Bilim İnsanının Türkiye’deki programının en az bir haftalık olması. (Sadece bir seminer vermek üzere yapılan davetler destek kapsamı dışındadır).
Destek süresi en çok toplam 12 aydır. Bu süre 3 ay daha uzatılabilir.
Başvurular, internet üzerinden http://ebideb.tubitak.gov.tr adresine online olarak yapıldıktan sonra (online başvuru sistemi, başvurunun tamamlandığı mesajını verdikten sonra) sistem tarafından oluşturulacak olan formun pdf çıktısı imzalanıp, en geç ilgili dönemin son başvuru tarihini izleyen hafta içerisinde (son mesai günü ve saatine kadar) TÜBİTAK Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığına (BİDEB) ulaşacak şekilde gönderilmelidir.
Ayrıntılı Bilgi için: http://www.tubitak.gov.tr/home.do?ot=1&sid=522&pid=453