Küresel ekonomide şirketler arası elektronik ticaretin (B2B) önemi giderek artıyor. Bu dünyanın dışında kalmak artık mümkün değil. Ekonomi Bakanlığı, B2B sitelerinin üyelik ücretlerini karşılıyor. Neredeyse sıfır maliyetle tüm dünya ile ticari bağlantı kurma imkanı veren elektronik ticaret siteleri KOBİler için vazgeçilmez bir platform haline geldi…
Şirketinize yeni pazarlar bulmak için ülke ülke geziyor musunuz? Yoksa hala yabancı ülkelerde fuarlara katılarak müşteri bulmaya mı çalışıyorsunuz? Ya da bir dizi masraflı pazar araştırmasına mı bel bağlıyorsunuz? Oysa bütün bunları büyük bütçeler ayırmadan, yorulmadan bilgisayarınızın başına geçerek yapmanız mümkün. Nasıl mı? Tüm dünyada hızla yaygınlaşan B2B (şirketten şirkete elektronik ticaret) siteleri sayesinde elbette…
B2B siteleri yılın 365 günü, günün 24 saati size hizmet sunuyor. Bu sitelere girerek milyonlarca firmanın bilgilerine, ürünlerine ve mal taleplerine ulaşmanız mümkün. Örneğin, Türkçe dahil 25 dilde yayın yapan, B2B sitesi Kompass’ta 4 milyon 300 bin adet firma ve 59 bin çeşit ürün bulunuyor. Bu siteye girdiğinizde muazzam bir veri tabanına ulaşıyorsunuz. Aynı zamanda kendi şirketinizle ilgili bilgileri bu sitelerde yayınlayarak potansiyel alıcılara ulaşabiliyorsunuz.
Dünyanın en popüler sitelerinden biri olan Çin menşeli Alibaba.com’un ise 200 ülkede 15 milyon üyesi var. Alibaba.com özellikle ihracat ve ithalat yapmak isteyenlerin takip ettiği bir site.
Eğer Rusya ile ticaret yapmak istiyorsanız bu dev pazara Rusbiz.com üzerinden girmeniz işlerinizi kolaylaştıracaktır. Güney Kore’nin e-ticaret kanalı konumunda olan Buykore-a.org’ta da birçok sektörden binlerce ürünü bulabilirsiniz.
Özetle elektronik ticarette hızlı hareket edip doğru bağlantılar kurabilen şirketler hızla büyüyor. Peki ilk kez elektronik ticaret yapacak KOBİ’ler nasıl bir yol izlemeli? Düşük maliyet, sınırsız bir pazar ve önü açık büyüme olanakları sağlayan e-ticaret sitelerinde nasıl işlem yapılır? İlk kez e-ticaret yapacakKOBİ’ler için bu sorunun yanıtını araştırdık. İşte KOBİ’ler için B2B sitelerinde ticaret yapma rehberi…
York Tradc Türkiye E-Ticaret Okulları Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dr. Yasemin Dönmezler, e-ticaret siteleriyle ilgili olarak şunları söylüyor: “B2B sitelerinin içerik ve fonksiyon açısından farklı türleri var. Siteler genel olarak “horizantal” (yatay), “vertical” (dikey) ve “ülkelere göre” olmak üze re üç gruba ayrılıyorlar. Yatay B2B’ler farklı sektörlerde ve farklı bölgelerdeki alıcı ve tedarikçileri bir araya getiriyor. Bu tür B2B sitelerinde sektörel ayrım yok. Dikey B2B sitelerinde, sadece ilgili sektördeki alıcı ve satıcı şirketler buluşuyor. Yani bunlar tekstil, gıda, elektronik, tarım gibi her bir sektör için özel olarak hazırlanmış internet siteleri. Ülkelere göre hazırlanan B2B sitelerinde sadece ilgili ülkelerdeki ithalatçı ve ihracatçı şirketler var. Bunların dışında siteyi alıcı, satıcı veya her ikisinin birden kurduğuna ya da açık artırma usulü ve fiyatlamaya göre işlediğine dayanan B2B siteleri var. Bu ticaret modelinde firmadan firmaya alım-satım olduğu için yapılan ticaret aslından bir toptan pazar yeri mantığıyla işliyor. İşte bu nedenle çok popüler bir ticaret modeli. B2B siteleri üreticiler arasında rekabetin artmasını sağladığı için ticari işlemlerin maliyetini de düşürür. Bu sayede satın almak istediğiniz ürünlere daha uygun fiyatlarla ulaşabiliyorsunuz.”
B2B Sitesi Nasıl Seçilir?
Şirketinizin beklentilerine cevap verecek en uygun B2B seçimini yaparken titiz davranın. Öncelikle seçilen B2B sitesinin, şirketinizin hedef kitlesi ile uyumlu olup olmadığına bakın. Bu site hedeflediniz pazarda yeteri kadar tanınıyor mu? Sitenin sahibi olan şirket kendisi hakkında detaylı bilgi veriyor mu?
Üyelere sunulan hizmetler detaylı şekilde aktarılıyor mu? Firmalar arası mesaj iletimi ya da benzeri iletişim kanalları kullandırılıyor mu? Veri güncellemesine izin veriliyor mu? Üyelik türleri hakkında bilgilendirici detaylı bilgiler (üyeliğin süresi, fiyatı, türü gibi) aktarılıyor mu? Üyelik türleri itibarı ile tedarikçi ve alıcı üye sayısı hakkında bilgi veriliyor mu? Sitenin yerleşik bir marka imajı var mı? Görsellik ve fonksiyonellik açısından site kullanıcı dostu mu? Firmaya ait bilgiler sitede ne şekilde yer alıyor? Sitedeki hizmetlere 24 saat ulaşılabiliyor mu?..
İşte bütün bu soruların yanıtlarına göre size en uygun B2B sitesini seçmeniz gerekiyor. Siteyi seçtikten sonra sırada üyelik işlemleri var. Üyelik seçenekleri sunulan hizmetin içeriğine göre değişiyor. Üyelik şekilleri ücretsiz, gümüş, altın, platin, profesyonel kullanıcılar, global kullanıcılar şeklinde sıralanıyor. Bu seçeneklerden birini seçip üye olduktan sonra site üzerinde ürün kataloglarınızı oluşturulmanız gerekiyor.
Profesyonel Bir Tanıtım Şart
B2B sitelerinde ürünler online kataloglar şeklinde sergileniyor. Bu katalog sayesinde satmak istediğiniz ürünü belirli bir yerde ilan ediyorsunuz. Böylece ürünler kullanıcılar tarafından görülüyor. Fiyatların açık olarak sergilenmesi, ürününüzün fiyatlamasını rekabetçi hale getiriyor. B2B sitelerine üye olurken şirketiniz hakkında anlaşılır ve profesyonel bir tanıtım yazısı hazırlamanız büyük önem taşıyor. İlan verirken ürününüzü gösteren fotoğrafları ilave etmenizi özellikle tavsiye ediliyor. Ürünün teknik özellikleri varsa, bunu net bir şekilde belirtmeniz ilanınızı daha çekici hale getirebilir. İlan verirken “key words / key products” denilen anahtar kelimeler çok dikkatli seçilmeli. Çünkü bu sayede alıcılar ürününüzü aradıklarında kolaylıkla bulabiliyor.
Ürün Teslim Şekilleri
Güvenli satış yapmak istiyorsanız potansiyel alıcılarınızın internet sitelerini ziyaret ederek şirketleri hakkında daha fazla bilgiye ulaşmanız öneriliyor. Şirket adını arama motorlarına yazarak unvanını kontrol edin. Büyük çaplı, hemen alım yapmak için yapılan siparişlere karşı dikkatli hareket edin. Büyük ölçekli işlemlerde dış ticaret ödeme şekillerinden ve sözleşmelerden vazgeçmeyin.
Yabancı Dili Dert Etmeyin
Önde gelen B2B siteleri Türkçe olarak da hizmet sunmaya başladı. Bazı B2B siteleri ise kendi dilinizdeki bir ilanı istediğiniz dile çevirip, dilediğiniz ülkede yayınlayabiliyor. Hangi tip B2B olursa olsun, çoğunda ticaret yapabilmek için belirli bir ücret karşılığı üye olmak gerekiyor. Bazılarında yapılan alım-satımlar üzerinden belli bir komisyon alınıyor. Tamamen ücretsiz olarak faaliyet gösteren siteler de var.
B2B’nin Genç Patronları
B2B sitelerinin hizmetleri sadece büyük şirketler ya da KOBİ’lerle sınırlı değil elbette. Bu siteler aracılığıyla ticarete ilk kez adım atan ve daha sonra kendi sitelerini kuran başarılı genç girişimcilerimiz de var.
Mustafa Kemal Sözkesen girişimcilerden. Sözkesen, “Tüm tekstilcileri aynı çatı altında toplamak için bir proje geliştirdim. Projemizi sektörün önde gelen kişilerine sunduk ve ortaklıklar gerçekleştirdik. Örneğin, Denizli’de faaliyet gösteren Nesa Tekstil ve beş Denizlili firma projemize ortak oldular. Daha sonra projeyi merkezi İstanbul’da olan Galata İş Melekleri’ne sunduk. Onlardan danışmanlık desteği aldık ve Türkiye’nin en büyük dikey ev tekstili satış platformu olan www.oevbuev.com'u kurduk” diyor.
Özer Özavcı ise B2B sitelerini kullanarak Afrika’dan ithalat gerçekleştiren İrokomar-ket’in sahibi. Özavcı, “Batı Afrika ülkelerinden getirdiğimiz ağaç ürünlerini troko-market üzerinden satıyoruz. Son olarak Güney Afrika Cumhuriyeti’nden tedarik ettiğimiz mangal kömürü çok ilgi görüyor. Çünkü bu kömür daha uzun süre yanıyor. Bugünlerde sitemizin teknik özelliklerini geliştirmek için yayına kısa bir ara verdik. Yeniden yayına başladığında ithalatın yanı sıra mermer ihracatı da yapacağız” diyor.
Aslı Erman isimli genç girişimci ise KOBİ’lere B2B ticaret eğitimi sunan bir danışmanlık şirketi kurmuş.Yener Tütüncüoğlu ise, kuru gıda ve kuru meyve üzerine çalışmayı tercih etmiş. Şimdi Turkish Dried Food isimli şirketiyle ihracat ve ithalat yapıyor.
E-ticaret Uzmanı Yetiştiriyor
Yorktrade E-Dış Ticaret Okulu, e-ticaret eğitimi veriyor. Eğitim programlarını bir buçuk ile iki buçuk ay arasında değişiyor. Programı tamamlayan katılımcılara uluslararası geçerliği olan bir sertifika veriliyor.
Eğitimlerde katılımcılara klasik iç ve dış ticaret bilgisi verildikten sonra, internet üzerinden yapılan tüm ticari işlemler uygulamalı olarak, gerçek piyasa kuralları altında öğretiliyor. Mezunlar eğitim sonunda firmaların dış ticaret departmanında çalışabiliyor. Bazıları ise kendi işlerini kuruyor ya da internet üzerinde ithalat ve ihracat broker’lığı yapabiliyor.
Yorktrade’in bireysel katılımcıların yanı sıra şirket çalışanlarına yönelik eğitim programları da var. Kurumun KOBİ’lere özel eğitimleri de bulunuyor. Bu eğitim programlarında şirketlere ürettikleri ya da fason olarak tedarik ettikleri ürünleri yurtdışına ihraç etmenin yolları öğretiliyor. Ayrıca internet üzerinden ithal edilen ürünlerin yurt içine satmanın yolları da gösteriliyor.
B2B’nin Faydaları
Daha hızlı, daha kolay ve daha düşük maliyetlerle ticaret yapmanızı sağlıyor, o Ürün ve firmanızın ilanını vererek çok düşük maliyetlerle reklam ve tanıtım yapabiliyorsunuz.
Basit ve kolay bir şekilde global pazarlara açılabiliyorsunuz. Bilgisayarınızın başına geçip, yüz binlerce üyesi olan B2B sitelerinde fiyat araştırması ve fiyat karşılaştırması yapabiliyorsunuz, o Hedef pazarlarınızda hangi gelişmelerin yaşandığını, hangi ürünlere talep olduğunu saniye saniye takip edebiliyorsunuz.
En Popüler B2B Siteleri
Alibaba.com
Çin menşeli Alibaba.com, dünyanın en çok ziyaret edilen B2B sitelerinden biri. Site, ihracat ve ithalat alanında uzmanlaşmış. Üyelerine elektronik ticaret imkanı sağlayan sitenin neredeyse tüm ülkelerden 15 milyondan fazla üyesi var. Siteye ücretsiz üye olanlar sadece alım ve satım taleplerini görebiliyor. Ücretli üyeler ise sitenin tüm veritabanına erişebiliyor. Site, altı yıldır Forbes dergisinin belirlediği “İnternetin En İyileri” listesine girerek büyük bir başarı gösteriyor.
Kompass.com
Kompass, alanında dünyanın en büyüklerinden. Türkçe dahil 25 dilde yayın yapıyor. Kompass, şirketlere tanıtım ve araştırma hizmeti sunuyor. Tanıtım hizmetleri kısmında firmaların ürünlerini sergileyebildikleri bir alan mevcut. Şirketler sisteme yükleyebilecekleri logo, web sitesi bağlantısı, ürün fotoğrafı, katalog, banner, anahtar kelime ve seçilen üründe ilk sayfada görüntülenme garantisi gibi seçeneklerle internetteki görünürlüklerini arttırabiliyor.
Araştırma hizmetlerinde ise şirketler “Easybusiness by Kompass” bölümü üzerinden 4.3 milyon firma ve 59 bin özel ürün kodu ile arama yapabiliyorlar. Şirketler bu araştırmalarla potansiyel müşterilerini, tedarikçilerini daha iyi görebiliyor. Hatta kendilerine bir veritabanı oluşturup bir şekilde ihracat ya da ithalat haritalarını çıkarabiliyor.
Fis.com : Deniz ürünleri konusunda uzmanlaşmış İspanya merkezli bir site. İngilizce, İspanyolca ve Japonca dil seçenekleri var. Site en çok ABD, Hindistan, Arjantin, İspanya ve Japonya’dan ziyaretçi alıyor.
Linksorganic.com : Bu sitede dünya genelindeki organik ürünlerle ilgilenen perakendecileri, toptancıları, ithalatçıları, çiftçileri, üreticileri ve organik ürün marketlerini bulabilirsiniz. Ücretsiz üye olunabilen sitenin dili İngilizce.
Wotol.com : Fransa menşeli endüstriyel ekipmanların alım-satımı konusunda uzmanlaşmış bir portal. Site özellikle ABD, Hindistan, Pakistan, Bangladeş ve İngiltere’den ziyaretçi alıyor.
Psionline.de : Alman menşeli site promosyon ürünleri alanında faaliyet gösteriyor. Almanca, İngilizce, Fransızca, Türkçe, İtalyanca ve İspanyolca olmak üzere altı farklı dil seçeneği var.
Cometotrade.com : ABD’de menşeli site elektronik, telekom, enerji, makine ve hazır giyim başta olmak üzere birçok sektöre hizmet veriyor. Dili İngilizce
Marble-institute.com : ABD orjjinli site mermer, granit ve her türlü yapı taşları alanında faaliyet gösteriyor. 2006 yılında kurulmuş. Dili İngilizce.
Mfg.com : ABD’de sanayi makinesi parçaları alanında faaliyet gösteriyor. Dili İngilizce. Ücretsiz üyelik imkanı var.
Textileweb.com : ABD merkezli site, tekstil sektörüne yönelik faaliyet gösteriyor. Dili İngilizce. Ücretsiz üye olabiliyorsunuz.
Petroiplaza.com : Alman menşeli site 1994 yılında kuruldu. Petrol ürünleri alanında faaliyet gösteriyor.
Tecdoc.de : 2005 yılında Almanya’da kuruldu. Otomotiv ve otomotiv yan sanayii ürünleri alanında faaliyet gösteriyor.
Texindex.com : Çin menşeli site tekstil alanında faaliyet gösteriyor. İngilizce ve Çince dil seçenekleri var.
Buykorea.org : Site adeta Güney Kore’nin e-ticaret kanalı konumunda. Birçok sektörde binlerce ürün bulabilirsiniz. Ücretsiz üyelik imkanı da var.
Ecplaza.com : Güney Kore menşeli, 1996 yılında kurulmuş site, dünya genelinde İngilizce, Korece ve Japonca hizmet veriyor. En çok ziyaret eden kullanıcılar Güney Kore, Çin, Hindistan, ABD ve Endonezya’dan.
Ec2i.com : Güney Kore menşeli. 1996 yılından bu yana faaliyet gösteriyor. Dünya genelinde yüz binlerce üyesi var. Ayda ortalama 1 milyon ziyaretçi çekiyor. Sitede ayda yaklaşık 300 bin iş anlaşması yapılıyor. Ücretli ve ücretsiz olarak iki çeşit üyelik seçeneği var. Ücretsiz üyelikte ilan verilebiliyor ve 15 ürün kataloğu hazırlayabiliyorsunuz. Ücretli yıllık abonelikte size daha fazla imkan sunuluyor. Size ait bir web sitesi oluşturuluyor ve sınırsız bir ürün kataloğu oluşturabiliyorsunuz. Ayrıca sizinle ilgili olabilecek tüm firmalara otomatik olarak tanıtım mail’i gönderiliyor.
Exportbureau.com : Bu siteye ücretsiz üye olup, ürünlerinizle ilgili birçok bilgiyi yayınlayabiliyorsunuz.Exportbureau.com’da sevkiyat, navlun ve daha birçok konuyla ilgili işinize yarayacak detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz. İngilizce, Çince ve Almanca gibi sekiz farklı dil seçeneği var.
Globalsources.com : Yüz binlerce üyesi olan bu siteye yılda 10 milyona yakın talep bırakılıyor. Dili İngilizce. Siteye 2012′de 5 milyon 400 bin milyon talep bırakılmış. Ülke ve sektör raporları gibi birçok rapor bulunuyor. Ayrıca Türkiye için ayrı bir sayfa ayrılmış.
Busytrade.com : Hong Kong merkezli site, en popüler B2B siteleri arasında gösteriliyor. Dili İngilizce.
Findstone.com : Hindistan menşeli. 50 bin civarında üyesi var. İngilizce, Çince, Japonca, Almanca, Korece, Fransızca, İtalyanca, Portekizce, İspanyolca ve Rumca dil seçenekleri var. Ücretsiz üyelik imkanı da sunuyor.
Surplusglobal.com : Güney Koreli menşeli. İngilizce ve Korece dil seçenekleri var. Ücretli ve ücretsiz üye seçenekleri bulunuyor.
Tradeturkey.com : Özellikle Türk şirketleriyle ticaret yapmak isteyenlere yönelik faaliyet gösteriyor. Dili İngilizce.
Bharattextile.com : Hindistan menşeli. Tekstil alanında faaliyet gösteriyor. Ülkenin en çok ziyaret edilen B2B sitelerinden biri. Dili İngilizce.
Bizeurope.com : Hollanda menşeli. Avrupa ülkeleri ve ABD’li şirketlerle iş yapmak isteyenlere yönelik faaliyet gösteriyor. En çok ziyaretçi alan sitelerden biri. Yıllık ziyaretçi sayısı 10 milyonu aşıyor. DiğerB2B sitelerinin aksine ziyaretçilerinin büyük bir bölümü ABD’den.
Tradeeasy.com : Hong Kong menşeli. Dil seçenekleri İngilizce ve Çince. Ayda ortalama 30 bin talep alıyor. Diğer sitelerden farklı hizmetleri var. Örneğin satmak istediğiniz bir ürünle ilgili duyuru yapıp beklemek yerine potansiyel müşterilere bu talepleriniz iletiliyor.
lnsme.org : İtalya menşeli. Kar amacı gütmeyen site, KOBİ’lere yönelik bilgi ve iletişim alanlarındaki yenilikleri duyuruyor. Beş farklı dil seçeneği var.
Textilesource.com : Kanada menşeli. Üyeleri arasında tekstil şirketleri yoğunlukta. Dili İngilizce.
WoodBusinessPortal.com : Romanya menşeli site, ağaç ürünleriyle ilgili alım-satım taleplerinin yanı sıra ithalatçı, distribütör ve üretici şirketlerin listelerine yer veriyor. Rumence, İngilizce, Fransızca, Almanca ve İtalyanca dil seçenekleri var.
Openrussia.ru : Rusya Federasyonu menşeli. Sitede Rusya’ya çeşitli sektörlerden ürün satmak isteyen şirketlerin teklifleri yer alıyor. Dili İngiliz ve Rusça.
Rusbiz.com : Rusya Federasyonu menşeli. Rusya’yla iş yapmak isteyen şirketlere yönelik hizmet veriyor. Rusça ve İngilizce dil seçenekleri var. Dört tip üyelik mevcut.
Fita.org : 1984 yılında ABD, Meksika ve Kanada’daki uluslararası ticareti geliştirmek amacıyla kurulmuş.
Tradeindia.com : Hindistan’ın en büyük B2B sitelerinden biri. 1996 yılında kurulan sitede binlerce farklı ürünün alım ve satım ilanlarını görebilirsiniz.
Export61.com : Avustralya’dan ithalat yapmak isteyenler için ideal bir ortam sunuyor. AvustralyalI ihracatçıların yanı sıra bu ülkeyle ilgili istatistiklere ve diğer yararlı bilgilere ücretsiz olarak ulaşabilirsiniz.
Thomasglobal.com : Yüz binlerce ihracatçı şirketle bu site aracılığıyla bağlantı kurabilirsiniz. Sitede 10 binden fazla ürün seçeneği mevcut.
Allworldautomotive.com : Bu sitede otomobil ve otomobil yedek parçalarıyla ilgili ithalatçı ve ihracatçıları bulabilirsiniz. Dili İngilizce. Üyelik için herhangi bir ücret talep edilmiyor.
Jetro.go.jp : Japon şirketlerle iş yapmak istiyorsanız bu siteye bir göz atın. 2003 yılında devlet desteğiyle Japonya’da kurulmuş. Sitede, Japonya’ya yatırım yapmak ya da bu ülkedeki ithalatçı ve ihracatçı şirketlere ulaşmak isteyenlerin alım-satım talepleri var. Üyelik ücretsiz. Dili İngilizce ve Japonca.
B2b-europe.com : 2004′te İspanya’da kurulmuş. İspanya merkezli bir site. İçeriği Avrupa odaklı. Ancak dünya çapında satıcı, tedarikçi, toptancı ve üreticileri bir araya getiriyor. İngilizce dışında farklı dil seçenekleri var.
Esources.co.uk : İngiltere menşeli. 200 binden fazla kayıtlı üyesi var. Çok geniş bir ürün yelpazesine sahip. Uluslararası toptancılar, dağıtıcılar, ithalatçılar, ihracatçılar ve üreticileri bir araya getiriyor.
Europages.com : 1 milyondan fazla kayıtlı üyesi var. Site 26 dilde yayın yapıyor. İlan veren firmalar ayrıca Europages ilanları olarak kitap halinde yayınlanıyor
Tadeboss.com : Çok hızlı büyüyen bir site. Kayıtlı üye sayısı 400 bini aşıyor. 160 bin ticari bilgi ve 72 bin ürün seçeneği mevcut. Site üyelerine dünyanın her yerinden iş ortakları buluyor.
Exportbureao.com : Tamamen ücretsiz. Birçok yaralı bilgi ve link sunuyor.
webtex.ag : Tekstil makinelerinin alım satımının yapıldığı bir B2B sitesi. Dili İngilizce ve Almanca.
Diytrade.com : DIYTrade.com 1 milyondan fazla ürüne ulaşılabilen, dünyanın en büyük Çin menşeliB2B sitelerinden biri. Çin ürünlerinin tedariğinde alıcılara yardımcı oluyor. En çok Çin, Hindistan, ABD, Tayvan, Rusya’dan ziyaretçi alıyor.
Hotelexchina.com : Otel malzemeleri alım-satım yapanların buluşma noktası. Bu alanda en popülerB2B sitelerinden biri.
Premierbc.com : Çin menşeli, Premier Business Club çok dilli bir site. 12 yıldan bu yana faaliyet gösteriyor. Site ticari bilgiler göndermek ve üzerinden arama yaparak tüm dünyadan iş ortakları bulmak üzere tasarlanmış.
Find2trade.com : Polonya menşeli bir site. Sektör ve lokasyon ayrımı yok. Bu site üzerinden yeni iş ortakları bulabilir ya da tedarikçilere ulaşabilirsiniz. Sektöre ve ürüne göre tekliflerin üretici ya da satıcılara yönlendirilmesi yapılıyor. Sitenin alt yapısı sahte profil ve teklif taleplerin oluşturulmasını engelliyor.
GreatexportImport.com : Çin menşeili bir site. Dünyanın önde gelen ticari bilgi veritabanı. Bu sitede alıcılar ve satıcıların ticari bilgi teklif ve taleplerini görebilirsiniz. En çok ziyaret eden ülkeler sırasıyla şöyle sıralanıyor: ABD, Hindistan, Vietnam ve Fransa.
lronplanet.com : ABD merkezli. Ağır iş makineleri konusunda hizmet veriyor. En çok ABD, Njjerya, Kanada, İtalya ve Peru’dan ziyaretçi alıyor.
Plastemart.com : Hindistan merkezli. Plastik sektöründe uzmanlaşmış. Bu sektörle ilgili ürün, makine ve hammadde alanlarında faaliyet gösteren alıcı-satıcı firmalar yoğun bir şekilde bu siteyi kullanıyorlar. En çok Hindistan, ABD, İran ve İngiltere’den ziyaretçi alıyor.
Directindustry.es : İspanya menşeli. Bu siteye girerek endüstriyel makine ve ekipmanları konusunda dünya çapında alıcı ve satıcılara ulaşılabilirsiniz. En çok ispanya, Meksika, Peru, Venezuela ve Şili’den ziyaretçi alıyor.
Fibre2fashion.com : Hindistan merkezli. Özellikle tekstil perakendesi konusunda uzmanlaşmış. En çok kullanıcıyı şu ülkelerden alıyor: ABD, Hindistan, Bangladeş, Çin ve Pakistan.
Aşağıdaki şu sitelerin üyelik ücretlerini devlet karşılıyor.
Ekonomi Bakanlığı'nın B2B projeleriyle ilgili desteklerine ve teşviklerine göz atmak için bakanlığın Elektronik Ticaret için hazırladığı web sitesi olan www.e-ticaret.gov.tr'yi ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca bakanlığın "Elektronik Ticaret ve Pazarlama" dokümanını incelemenizi de kesinlikle tavsiye ederiz.
KAYNAK:GİRİŞİM HABER