Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Yerel ve Ulusal STK’ların Kapasitesinin Güçlendirilmesi Hibe Programı
Programın Amacı: Türkiye’de kadın haklarının korunmasına yönelik çalışmalara katkıda bulunmaktır.
Program Bütçesi: 2.970,000 Avro Destek Miktarı: Asgari tutar: 50.000 Avro Azami tutar: 200.000 Avro
Destek Oranı: Proje bütçesinin %90’ı oranında destek sağlanmaktadır.
Programın Öncelikleri:
1. Yeni yerel teşkilatlar/iletişim ağları/ortaklıklar kurulması
- Kadına yönelik şiddet ile ilgili konularda çalışan yerel kadın STK’ları için yeni yerel teşkilatlar kurulmasının ve kapasitelerinin geliştirilmesinin desteklenmesi.
- Sürdürülebilir ve işler durumda olan yerel, bölgesel ve ulusal ağların kurulması ve Kadına yönelik şiddet alanında çalışan STK’ların uluslararası ağlara katılımı.
- Kadına yönelik şiddet konusunun ele alınması ve şiddet mağdurları için danışmanlık merkezleri, sığınma evleri ve rehabilitasyon merkezleri kurulması alanlarında kadın STK’ları ve yerel yönetimler arasındaki iş birliği ve ortaklığın güçlendirilmesi.
2. Toplumsal cinsiyet tabanlı şiddet kurbanlarına yönelik hizmetlerin iyileştirilmesi
- Özellikle kurbanlara ve beraberlerinde kalan çocuklara yönelik koruyucu önlemlerin uygulanması ve destek sağlanması amacıyla iyi uygulama ve deneyimlerin belirlenmesi ve paylaşılması.
- Kadın sığınma evlerinde ve danışma merkezlerinde kullanılacak eğitim, danışmanlık paketlerinin tasarımı veya uyarlanması.
- Kadına yönelik şiddet’den etkilenen farklı hedef gruplar için eğitim materyallerinin uyarlanması, geliştirilmesi ve eğitim verilmesinin desteklenmesi.
- Şiddete tanık olan çocuklar ile risk altındaki kişiler de dahil olmak üzere kurbanlar ve ayrıca failler için önleme, tedavi, rehabilitasyon ve destek programları geliştirilmesi ve uygulanması.
- Kurbanlar için yasal danışmanlık hizmetleri sağlanması ve failler için hedeflenmiş eylemler yapılması.
- Sığınma evleri ve danışmanlık merkezlerinin işleyişinin desteklenmesi.
3. Toplumsal cinsiyet tabanlı şiddet konusunda bilinç arttırma
- Kadına yönelik şiddet konusunda bilinç arttırma etkinlikleri geliştirilmesi ve uygulanması.
- Bilinç arttırma kampanyaları düzenlenmesi
Örnek Proje Konuları:
- Eğitim faaliyetleri: Toplumsal cinsiyet eşitliği, toplumsal cinsiyet tabanlı şiddet (TCŞ), mevzuat, TCŞ mağdurlarına yönelik hizmetler, sığınmaevi yönetim modelleri, STK’lar için savunuculuk vb.
- Çalıştaylar: Kadın STK’ları ve yerel diyalog, sığınmaevi yönetimi konusunda STK’lar ve yerel yönetimler arasındaki ortaklıklar, vb. konularda.
- Savunuculuk faaliyetleri: TCŞ mağdurlarına yönelik hizmetlerin yaygınlaştırılması, iyileştirilmesi, vb.
- Belediyelerin danışmanlık merkezleri, hizmet noktaları ve sığınma evleri kurmalarını, işletmelerini teşvik etmek amacıyla lobicilik girişimleri.
- Bilinç arttırma faaliyetleri: TCŞ’nin yaygınlığı, kadınların insan hakları, mevcut ve gerekli hizmetler
- Platform ve ağların kurulması ya da mevcutların iyileştirilmesi: Kadın STK’ları ile yerel yönetimler arasında ve sığınma evi çalışanları arasında iş birliğinin güçlendirilmesi
- Ana konu alanlarında deneyimlerin paylaşımı, ortaklıkların kurulması ve ortak stratejiler geliştirilmesi: Farklı kentler, belediyeler, sığınma evleri vb.
- Yasa ve yönetmeliklerin yürütmesini ve uygulamasını izleme: Sığınma evleri, danışmanlık merkezleri ve TCŞ mağdurlarına yönelik olası hizmetler
- İncelemeler ve stratejiler hazırlanması: Hem ulusal hem yerel düzeyde sorunların çözümü ve TCŞ ile mücadele alanlarında devlet kurumlarının, makamların ve STK’ların nasıl iş birliği yapabileceğidir.
Kimler Başvurabilir: 07.06.2011 tarihinden önce kurulmuş, toplumsal cinsiyet eşitliliği alanında çalışan dernekler, vakıflar ve kar amacı gütmeyen kooperatifler başvuruda bulunabilirler.
Ortaklık Yapısı: Başvuru Sahipleri, aşağıda belirlenen şartlara uygun en az bir ortakla birlikte başvuruda bulunmalıdır.
- Toplumsal cinsiyet eşitliliği alanında çalışan dernekler, vakıflar ve kar amacı gütmeyen kooperatifler
- Yerel yönetimler; proje illerinin en az birinde bulunan belediyeler ve yerel yönetimlerin dernekleri
- Üniversiteler ve
- Barolar
Yer: Projelerin aşağıdaki sıralan 24 ilden bir veya daha fazlasında yer alması gerekmektedir:
Adana, Afyon, Ankara, Antalya, Bursa, Çanakkale, Denizli, Düzce, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Isparta, İstanbul, İzmir, Kırşehir, Kocaeli, Konya, Manisa, Mersin, Nevşehir, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa ve Trabzon.
Not: Başvuru Sahibi veya ortak kuruluşlardan en az birinin yukarıda belirtilen 24 ilde kayıtlı olması ya da genel merkezlerinin bu illerde bulunması veya bu illerde yasal şubelerin bulunması gereklidir.
Süre: Bir projenin planlanan süresi 12 aydan az, 24 aydan fazla olamaz.
Son Başvuru Tarihi: 23.07.2012
Önceki Sayfa