İstanbul Kalkınma Ajansı
Afetlere Hazırlık Mali Destek Programı
Programın Amacı: İstanbul Bölgesi’nde yaşam, mekan kalitesi yüksek güvenli yerleşmeler yaratmak üzere; afet yönetim sisteminin etkinleştirilerek uygulama kapasitesinin arttırılması, afet risklerinin azaltılması.
Program Bütçesi: 10.000.000 TL
Destek Oranı: Proje bütçesinin %90’ı oranında destek sağlanmaktadır.
Destek Miktarı: Asgari tutar: 200.000 TL Azami tutar: 600.000 TL
Programın Öncelikleri ve Konuları:
Öncelik 1: Afet Yönetimi faaliyetlerine yönelik kurumsal kapasitenin artırılması ve başta gönüllü örgütlenmelerle olmak üzere yerel kapasitenin oluşturulması.
- Afet Yönetimi kapsamında kurum ve kuruluşların görevleri; risk haritalarının, acil durum eylem planlarının hazırlanması, fiziki yeniden yapılandırmanın sağlanması, afet sonrasında zamanında ve yerinde müdahalenin yapılabilmesi, halkın bilinçlendirilmesi, denetim gibi konularda farklılaşmaktadır. Bu görevlerin yerinde ve zamanında eşgüdüm içinde gerçekleştirilebilmesi uygulama ve teknik kapasitelerinin geliştirilmesini gerektirmektedir.
- Bu bağlamda, AR-GE çalışmaları, teknoloji tabanlı yenilikler, mesleki eğitimler gibi araçlarla başta yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşlarında olmak üzere kurumsal kapasitenin arttırılması gerekmektedir. Bununla birlikte, afet sonrasında ilk müdahale can kayıplarının azaltılmasında büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle gönüllüğün esas alındığı yerel örgütlenmelerle müdahale kapasitesinin oluşturulması gerekmektedir.
Öncelik 2: Risk alanlarının tanımlanması, risk azaltmada alternatif yaklaşımların geliştirilmesi ve uygulama araçlarının/modellerinin çeşitlendirilmesi.
- Afet riskini azaltıcı en önemli etkenlerin başında, risk faktörlerini/alanlarını doğru tanımlayabilmek ve bu alanlarda doğru müdahale yöntemlerini geliştirebilmek gelmektedir. Bütünleştirilmiş bölge ölçeğinde risk haritalarının hazırlanması, yüksek risk taşıyan yerleşmelerin yeniden yapılandırılmasına yönelik yaygınlaştırılabilir uygulama modellerinin geliştirilmesi ve risk azaltmada yenilikçi yöntemlerin uygulanması hedeflenmektedir.
Öncelikli Proje Konuları:
- Afet riskinin makro ve mikro ölçekte yeniden belirlenmesi ve bütünleştirilmiş risk haritalarının oluşturulması,
- Afet riskinin azaltılması için AR-GE faaliyetlerinin uygulanması,
- Afetlere karşı önleyici ve zarar azaltıcı yenilikçi mühendislik tedbirlerinin alınması,
- Tahliye aksları ve alanlarının düzenlenmesi ve geliştirilmesi,
- Afet riski altındaki tarihi yapıların korunmasında yenilikçi yöntemlerin uygulanması,
- Afet yönetimi, kentsel risk yönetimi gibi konularda mesleki eğitimlerin gerçekleştirilmesi,
- Afet yönetimi kapsamında, engelli ve dezavantajlı grupların özel ihtiyaçlarına yönelik ilgili meslek gruplarının kapasitelerinin arttırılması,
- Yerel afet gönüllülerinin örgütlenmelerini teşvik edici modellerin hayata geçirilmesi,
- Bölgenin kısa vadede afete hazırlıklı olmasını sağlayacak Afet Acil Eylem Planının hazırlanması,
- Sanayi, otel, hastane gibi büyük ölçekli tesislerde Afet Acil Yardım Planının hazırlanması
Kimler Başvurabilir: Valilik, Kaymakamlıklar, İl ve Bölge Müdürlükleri, İl Özel İdaresi, Belediyeler, Sanayi Odası ve Ticaret Odası, OSB, Küçük Sanayi Sitesi Kooperatifleri, Birlikler, Odalar, Meslek Örgütleri, Dernekler, Vakıflar, Sendikalar, Federasyonlar, Konfederasyonlar, Üniversiteler ve Enstitüler başvuruda bulunabilir.
Süre: 9 aydır.
Son Başvuru Tarihi: 11.02.2013 Saat: 17.00
Önceki Sayfa