UNDP’nin Kültür ve Turizm ile ortaklaşa yürüttüğü “Yerel turizm aktörlerinin ve sivil toplum örgütlerinin kamu kuruluşları ve özel kuruluşlarla işbirlikleri geliştirerek kapasitelerinin artırılması ve sürdürülebilir turizm alanında iyi örneklerin çoğalması” proje çağrısını aşağıda iletilmektedir. “Ön başvuruların kabulü için son tarih 11.04.2014’tür. Başvuru rehberine ve detaylı bilgiye www.gelecekturizmde.com adresinden ulaşılabilmektedir. Anadolu Efes, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ortaklığıyla hayata geçen Gelecek Turizmde Sürdürülebilir Turizm Destek Fonu’nun genel amacı; “Yerel turizm aktörlerinin ve sivil toplum örgütlerinin kamu kuruluşları ve özel kuruluşlarla işbirlikleri geliştirerek kapasitelerinin artırılması ve sürdürülebilir turizm alanında iyi örneklerin çoğalması” dır.
STD Fonu, yukarıda belirtilen amacına ulaşmak için yerel aktörlerin ve sivil toplum örgütlerinin sürdürülebilir turizmi geliştirme ilkelerini benimseyen küçük ölçekli yerel ekonomik kalkınmaya destek olabilecek projelerini destekleyecektir. Yerel aktörler ve sivil toplum örgütlerinin desteklenme nedeni bu girişimlerin, belirli bir sektör veya bölgede daha büyük ölçekte ve ulusal etki yaratabilecek gelişmeleri tetikleyebilecek potansiyele sahip olmalarıdır. Bu nedenle, girişimlerin bir kısmı aşağıdaki amaçlar için desteklenecektir:
- Türkiye’de sürdürülebilir turizm alanında paydaşlar arası işbirliğinin ve ortaklıkların artırılması
- Yerel ekonomik kalkınma için sürdürülebilir turizmin önemi hakkında farkındalık yaratılması
- Ürün gelişimi ve/veya insan kapasitesini geliştirme programlarıyla sürdürülebilir turizm için yerel turizm aktörlerinin hizmet kapasitelerinin arttırılması
- Yerel halkın sürdürülebilir turizm alanında gelir elde etme ve iş imkânı yaratma kapasitelerinin arttırılması
- Türkiye’nin sürdürülebilir turizm potansiyelini göstermek için somut etki ve model yaratılması (örneğin, kullanıma hazır çıktılar, işletim ve yönetim yapısı, tekrarlanabilir modeller)
STD Fonuna;
• Türkiye’de kayıtlı
• Tüzel kişiliğe sahip
Kar amacı gütmeyen Sivil Toplum Kuruluşları, Sivil Toplum Örgütleri ile bu kuruluşların oluşturmuş olduğu odalar, birlikler, kooperatifler, mesleki dernekler, federasyonlar, dernekler, vakıflar ile Üniversiteler ve Araştırma Enstitüleri/Merkezleri başvurabilir. Proje başvurusunun geçerli olabilmesi için Başvuru Sahibinin, yukarıda belirtilen kuruluş türleri ve/veya yerel Otoriteler, Belediyeler, Yerel Yönetimler, Muhtarlıklar, Kaymakamlıklar, İl Özel İdareleri, Valilikler, Yerel İdari Kurumlar, İl Müdürlükleri ve Yerel Otoritelerin kurmuş oldukları vakıflar veya derneklerden en az bir (1) en çok beş (5) kuruluşla ortaklık kurması gerekmektedir. Kabul edilen STD Fonu Projesinin bütçesi en az 15.000 TL en fazla 90.000 TL olabilir. Proje tutarının %100’üne kadar olan kısmı STD Fonu tarafından karşılanacaktır.”