Valiliklerde AB İşleri İçin Kapasite Oluşturulması Projesi “Valiliklerde AB İşleri İçin Kapasite Oluşturulması Projesi”; Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı kapsamında, Avrupa Birliği’ne katılım sürecinde gerçekleştirilen projelerin tam olarak hayata geçirilmesi, takibinin sağlanması ve halk nezdinde AB’ye üyelik sürecimizin daha sağlıklı anlaşılabilmesi için valiliklerin AB ile ilgili konularda hizmet kapasitesinin artırılması amacıyla geliştirilmiştir. Söz konusu proje ile İl AB Daimi Temas Noktaları ve İl Avrupa Birliğine Uyum Danışma ve Yönlendirme Kurullarının etkinliklerinin ve valilik AB birimlerinin teknik ve idari kapasitelerinin artırılması ile valiliklerin AB’ye üyelik sürecimiz konusunda ilde önder kuruluşlar haline gelmesine katkı sağlanması hedeflenmektedir. Proje kapsamında gerçekleştirilmesi planlanan faaliyetler özet olarak aşağıda ifade edilmektedir:
- Eğitim İhtiyaç Analizi Çalışması
Projenin başlangıç aşamasında, valilik AB birimleri tarafından teknik destek ekibi uzmanlarının desteği ile illerde ilgili paydaşlarla yapılacak görüşmeler sonucunda, her ilin AB ile ilgili konularda gerçek ihtiyaçlarını ortaya koymak amacıyla bir “Eğitim İhtiyaç Analizi Çalışması” gerçekleştirilecektir.
- Sertifikalı AB Uzmanlığı Eğitimi
İhtiyaç analizi çalışmasının sonuçlarından faydalanılarak illerin ihtiyaçlarına paralel olarak “Temel AB, AB-Türkiye İlişkileri, Katılım Müzakereleri, AB Kurumları ve Müktesebat Başlıkları, AB Mali Yardımları ve Proje Hazırlama” konularını içeren, her ilden üç uzmanın katılım sağlayacağı 10 günlük bir eğitim programı gerçekleştirilecektir.
- AB Projeleri için Eğiticilerin Eğitimi
İllerde eğitici havuzu oluşturmak üzere her ilden ikişer uzmanın katılım sağlayacağı altı günlük “Eğiticilerin Eğitimi Programı” organize edilecektir. Bu programa katılan uzmanlar tarafından her ilde, biri profesyonel eğitimcilerin desteği ve yönlendirmesi ile olmak üzere toplam üç eğitim verilecektir.
- Kapasite Geliştirme Faaliyetleri
Projenin başlangıç aşamasında gerçekleştirilecek olan ihtiyaç analizi çalışmasının sonuçlarından da yararlanılarak illerin ihtiyaçları paralelinde oluşturulacak iş planı kapsamında, “Kapasite Geliştirme Faaliyeti” gerçekleştirilecektir.
- Şehir Eşleştirme Programı
İllerin uluslararası işbirliği olanakları yaratabilmelerine yönelik tasarlanan “Şehir Eşleştirme Programı” ile her ilden ve AB üyesi ülkelerdeki muadil kurumlardan katılımcıların da yer alacakları çalışma ziyaretleri gerçekleştirilecektir.
- Bölgesel Çalıştaylar
Projenin ikinci yılında bölgesel düzeyde AB ile ilgili farkındalığı artırmak ve projede gelinen aşamayı gözden geçirmek amacıyla her biri iki gün sürmesi planlanan dört “Bölgesel Çalıştay” düzenlenecektir.
- Brüksel Çalışma Ziyareti
Proje kapsamında her ilden dört kişi beş günlük “Brüksel Çalışma Ziyareti” ne katılım sağlayacaktır.
- Strateji Belgesi
Projenin sonunda “Yerelde AB İşleri ve AB Fonlarının Yönetimi İçin Kapasitenin Güçlendirilmesi” konulu bir strateji belgesi yayınlanacaktır.
Toplam bütçesi 1.950.000 Avro olan söz konusu proje yirmi pilot ilde uygulanacaktır. Pilot iller Adıyaman, Aksaray, Amasya, Antalya, Bartın, Denizli, Düzce, Elazığ, Erzincan, Hatay, Isparta, İstanbul, Karaman, Kahramanmaraş, Manisa, Mardin, Muğla, Tekirdağ, Trabzon ve Yalova’dır. Uygulamasına 12 Aralık 2012 tarihinde başlanan proje, 24 aysürecektir. Önceki Sayfa |