MALİYE BAKANLIĞI DESTEKLEMELERİ
- AR – GE İndirimi
- Araçlar, Petrol Aramaları ve Teşvik Belgeli Yatırımlarda Katma Değer Vergisi İstisnası
- Eğitim Öğretim İşletmelerinde Kazanç İstisnası
- Endüstri Bölgelerinde Vergisel Teşvikler
- Kredi Teminine İlişkin İşlemlerde Vergi, Resim Ve Harç İstisnası
- Kültür Yatırımları ve Girişimlerine Yönelik Vergisel Teşvikler
- Organize Sanayi Bölgelerinde Uygulanan Vergisel Teşvikler
- Serbest Bölgelerde Uygulanan Vergisel Teşvikler
- Teknoloji Geliştirme Bölgelerinde Uygulanan Vergisel Teşvikler
Ar-Ge İndirimi
Genel Bilgi:
01/01/2006 tarihinden geçerli olmak üzere işletme bünyesinde gerçekleştirilen ve yeni teknoloji ve bilgi arayışına yönelik araştırma ve geliştirme harcamaları tutarının % 40’ı, 01.04.2008 tarihinden itibaren ise % 100'ü, beyanname ile bildirilen kurum kazancından indirilebilmektedir.
ARAÇLAR, PETROL ARAMALARI VE TEŞVIK BELGELI YATIRIMLARDA KATMA DEĞER VERGISI İSTISNASI Sağlanan Desteğin Kapsamı
Deniz, hava ve demiryolu araçlarının, yüzer tesis ve araçların kiralanması ve çeşitli şekillerde işletilmesi faaliyeti ile iştigal eden mükellefler için; bu amaçla yapılan deniz, hava ve demiryolu taşıma araçları teslimleri, yüzer tesis ve araçların teslimi, bu araçların imal ve inşası ile ilgili olarak yapılan teslim ve hizmetler, bu araçların tadili ve onarımı ve bakımı hizmetleri katma değer vergisinden istisnadır.
Altın, gümüş ve platin ile ilgili arama, işletme, zenginleştirme ve rafinaj faaliyetleri ile Petrol Arama Kanunu hükümleri gereğince, petrol arama faliyetlerini yürütenlere yapılan hizmetler ve mal teslimleri katma değer vergisinden istisnadır.
Yatırım teşvik belgesi sahibi mükelleflere belge kapsamında yapılan makina ve teçhizat teslimleri katma değer vergisinden istisnadır.
Limanlar ve hava meydanlarının inşası, yenilenmesi ve genişletilmesi işlerini kendisi yapan ya da başkalarına yaptıran mükellefler için, bu işlerle ilgili olarak yapılan mal teslimleri ve hizmet ifaları katma değer vergisinden istisnadır.
EĞITIM ÖĞRETIM İŞLETMELERINDE KAZANÇ İSTISNASI Genel Bilgi
01/01/2006 tarihinden itibaren faaliyete başlayan özel okulların işletilmesinden elde edilen kazançlar faaliyete geçtikleri dönemden itibaren 5 vergilendirme dönemi gelir vergisi veya kurumlar vergisinden istisnadır.
Sağlanan Destek Miktarı
625 sayılı Kanun hükümlerine tabi özel okullar tarafından verilen bedelsiz eğitim ve öğretim hizmetleri, ilgili dönem kapasitelerinin % 10’unu geçmemek üzere, katma değer vergisinden istisnadır.
Ayrıca, Bakanlar Kurulu’nca vergi muafiyeti tanınan vakıflara veya kamu yararına çalışan derneklere bağlı rehabilitasyon merkezlerinin işletilmesinden elde edilen kazançlar, 5 vergilendirme dönemi kurumlar vergisinden istisnadır.
Başvuru Şekli
İstisnadan yararlanmak isteyenler, faaliyete geçmelerini müteakiben Maliye Bakanlığı’na yazılı olarak başvurmalıdır.
ENDÜSTRI BÖLGELERINDE VERGISEL TEŞVIKLER
Genel Bilgi
Endüstri Bölgelerinde faaliyette bulunan gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerine yönelik teşvikler, 5084 sayılı Yatırımların ve İstihdamın Teşviki Kanununda yer verildiği şekli ile yürütülmektedir.
Sağlanan Desteğin Kapsam
Bu bölgelerde faaliyette bulunan mükelleflere gelir vergisi stopajı teşviki, sigorta primi işveren hissesi teşviki, bedelsiz yatırım yeri tahsisi ve enerji desteği sağlanmaktadır.
Ayrıca; organize sanayi, endüstri veya teknoloji geliştirme bölgelerinde yer alan gayrimenkullerin ifraz veya taksim veya birleştirme işlemleri da harçtan müstesnadır.
KREDI TEMININE İLIŞKIN İŞLEMLERDE VERGI, RESIM VE HARÇ İSTISNASI
Sağlanan Desteğin Kapsamı
Bankalar, yurtdışı kredi kuruluşları ve uluslararası kurumlarca kullandırılacak kredilerin temini ve geri ödenmesi amacıyla düzenlenecek kağıtlar ile bu kağıtlar üzerine konulacak şerhler (kredilerin kullanımları hariç) damga vergisinden istisnadır,
Ayrıca, anonim, eshamlı komandit ve limited şirketlerin kuruluş, sermaye artırımı, birleşme, devir, bölünme ve nevi değişiklikleri nedeniyle yapılacak işlemler ile bankalar, yurtdışı kredi kuruluşları ve uluslararası kurumlarca kullandırılacak kredilerin temini ve bunların teminatları ile geri ödenmelerine ilişkin işlemler harca tabi tutulmamaktadır.
Kültür Yatırımları ve Girişimlerine Yönelik Vergisel Teşvikler
Genel Bilgi
5225 sayılı kanunun amacı, bireyin ve toplumun kültürel gereksinimlerinin karşılanmasını, kültür varlıkları ile somut olmayan kültürel mirasın korunmasını ve sürdürülebilir kültürün birer öğesi haline getirilmesini; kültürel iletişim ve etkileşim ortamının etkinleştirilmesini, sanatsal ve kültürel değerlerin üretilmesi, toplumun bu değerlere ulaşım olanaklarının yaratılmasını ve geliştirilmesini, ülkemizin kültür varlıklarının yaşatılması ve ülke ekonomisine katkı yaratan bir unsur olarak değerlendirilmesi, kullanılması ile kültür merkezlerinin yapımı ve işletilmesine yönelik kültür yatırımı ve kültür girişimlerinin teşvik edilmesini sağlamaktır.
Sağlanan Desteğin Kapsamı
Bu destek kapsamında, söz konusu kanun kapsamındaki kültür yatırım ve girişimleri için çeşitli teşvikler uygulanmaktadır.
Gelir Vergisi Stopajı İndirimi
Bu kanun uyarınca belge almış kurumlar vergisi mükellefi yatırımcı veya girişimcilerin, ilgili idareye verecekleri aylık sigorta prim bordrolarında bildirdikleri, münhasıran belgeli yatırım ve girişimde çalıştıracakları işçilerin ücretleri üzerinden hesaplanan gelir vergisinin, yatırım aşamasında üç yılı aşmamak kaydıyla % 50’si, işletme aşamasında ise yedi yılı aşmamak kaydıyla % 25’i, verilecek muhtasar beyanname üzerinden tahakkuk eden vergiden terkin edilmektedir.
Taşınmaz Mal Tahsisi
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın, bu kanun kapsamında kültür yatırımı ve girişimleri için taşınmaz mal tahsisi yapma yetkisi bulunmaktadır.
Sigorta Primi İşveren Paylarında İndirim
Bu kanun uyarınca belgelendirilmiş kurumlar vergisi mükellefi yatırımcı veya girişimcilerin, ilgili idareye verecekleri aylık sigorta prim bordrolarında bildirdikleri, münhasıran belgeli yatırım veya girişimde çalıştıracakları işçilerin, 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununun 72 ve 73 üncü maddeleri uyarınca prime esas kazançları üzerinden hesaplanan sigorta primlerinin işveren hissesinin, yatırım aşamasında üç yılı aşmamak şartıyla % 50’si, işletme aşamasında ise yedi yılı aşmamak şartıyla % 25’i Hazine Müsteşarlığı tarafından karşılanmaktadır.
Su Bedeli İndirimi ve Enerji Desteği
Kültür yatırımı ve girişimleri, su ücretlerini yatırım ve girişimin bulunduğu yörede uygulanan tarifelerden en düşüğü üzerinden öderler. Bu yatırım veya girişimin elektrik enerjisi ve doğal gaz giderlerinin % 20’si beş yıl süreyle Hazine Müsteşarlığı tarafından karşılanmaktadır.
Yabancı Uzman Personel ve Sanatçı Çalıştırabilme
Belgeli yatırım veya girişimlerde, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ve İçişleri Bakanlığı’nın görüşü alınarak, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nca verilen izinle toplam personel sayısının % 10’unu aşmamak üzere yabancı uzman personel ve sanatçı çalıştırılabilir.
Hafta Sonu ve Resmi Tatillerde Faaliyette Bulunabilme
Belgeli girişimler ile belge kapsamındaki diğer birimler, belgede belirlenen çalışma süresi içinde hafta sonu ve resmi tatillerde de faaliyetlerine devam edebilmektedirler.
Belgeli yatırımı veya girişimi Bakanlığın izni ile devralanlar da kalan süre için bu kanun hükümleri çerçevesinde teşvik ve indirim uygulamasından yararlanabilmektedir.
ORGANIZE SANAYI BÖLGELERINDE UYGULANAN VERGISEL TEŞVIKLER
Sağlanan Desteğin Kapsamı
Organize Sanayi Bölgesi tüzel kişiliği, 4562 sayılı Organize Sanayi Bölgeleri Kanununun uygulanması ile ilgili işlemlerde her türlü vergi, resim ve harçtan muaftır,
Atıksu arıtma tesisi işleten bölgelerden belediyelerce atıksu bedeli alınmaz,
Organize Sanayi Bölgeleri kurulması amacıyla oluşturulan iktisadi işletmelerin arsa ve işyeri teslimleri katma değer vergisinden istisnadır,
Organize Sanayi Bölgeleri ile küçük sanayi sitelerinin alt yapılarını hazırlamak ve buralarda faaliyette bulunanların arsa, elektrik, gaz, buhar ve su gibi ortak ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla, kamu kurumları ve kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ile gerçek ve tüzel kişilerce birlikte oluşturulan ve kazancının tamamını bu yerlerin ortak ihtiyaçlarının karşılanmasında kullanan iktisadi işletmeler kurumlar vergisinden muaftır,
Organize Sanayi Bölgelerindeki binalar, inşalarının sona erdiği tarihi takip eden bütçe yılından itibaren 5 yıl süreyle emlak vergisi muafiyetinden faydalanırlar,
Organize Sanayi, Endüstri veya Teknoloji Geliştirme Bölgelerinde yer alan gayrimenkullerin ifraz veya taksim veya birleştirme işlemleri harçtan müstesnadır.
SERBEST BÖLGELERDE UYGULANAN VERGISEL TEŞVIKLER
Uygun Başvuru Sahipleri
Serbest Bölgeler gümrük bölgesi dışında sayılmaktadır. Dolayısı ile 3218 sayılı Kanuna göre kurulan serbest bölgelerde faaliyette bulunmak üzere ruhsat almış mükellefler bu destek kapsamındadır.
Sağlanan Desteğin Kapsamı
Serbest Bölgelerde gerçekleştirilen faaliyetlerden elde edilen kazançlar, faaliyet ruhsatlarında belirtilen süre ile sınırlı olmak üzere, gelir veya kurumlar vergisinden istisnadır,
Ayrıca, Serbest Bölgelerde faaliyette bulunan mükelleflerin bu bölgelerde elde ettikleri kazançlar, Avrupa Birliğine tam üyeliğin gerçekleştiği tarihi içeren yıllık vergileme döneminin sonuna kadar gelir veya kurumlar vergisinden istisnadır,
Serbest Bölge hükümlerinin uygulandığı mallar ile serbest bölgelerde verilen hizmetler katma değer vergisinden de istisnadır.
TEKNOLOJI GELIŞTIRME BÖLGELERINDE UYGULANAN VERGISEL TEŞVIKLER
Uygun Başvuru Sahipleri
Teknoloji geliştirme bölgelerinde faaliyet gösteren mükellefler bu destekten yararlanabilir.
Başvuru Konuları
Yazılım ve Ar-Ge faaliyetlerinden elde edilen kazançlar bu destekler kapsamındadır.
Sağlanan Desteğin Kapsamı
Teknoloji geliştirme bölgelerinde faaliyet gösteren mükelleflerin bölgedeki yazılım ve Ar- Ge faaliyetlerinden elde ettikleri kazançlar, 31/12/2013 tarihine kadar gelir ve kurumlar vergisinden istisnadır,
Bu bölgelerde çalışan araştırmacı, yazılımcı ve Ar-Ge personelinin bu görevleri ile ilgili ücretleri, 31/12/2013 tarihine kadar gelir vergisinden istisnadır,
Teknoloji Geliştirme Bölgesi yönetici şirketlerinin 4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu uygulaması kapsamında elde ettikleri kazançlar, 31/12/2013 tarihine kadar gelir veya kurumlar vergisinden istisnadır,
Bu istisnalar, TÜBİTAK- Marmara Araştırma Merkezi Teknoloji Serbest Bölgesi yönetici şirketi, bu bölgede faaliyet gösteren gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri ile bölgede çalışan araştırmacı, yazılımcı ve Ar-Ge personeli ücretleri bakımından da uygulanır,
Teknoloji Geliştirme Bölgesinde faaliyette bulunan girişimcilerin kazançlarının gelir veya kurumlar vergisinden istisna bulunduğu süre içinde, sadece bu bölgelerde ürettikleri ve sistem yönetimi, veri yönetimi, iş uygulamaları, sektörel, internet, mobil ve askeri komuta kontrol uygulama yazılımı şeklindeki teslim ve hizmetleri katma değer vergisinden de istisnadır,
Teknoloji Geliştirme Bölgelerinde yer alan gayrimenkullerin ifraz veya taksim veya birleştirme işlemleri harçtan müstesnadır.